Verschil tussen een uitsmijter en een omelet?

Zowel een uitsmijter als een omelet zijn eiergerechten.

Maar wat is nou het verschil tussen een uitsmijter en een omelet?

Er zijn meerdere verschillen tussen een uitsmijter in een omelet. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat je bij een omelet de eieren vooraf klutst en meestal voeg je ook een beetje melk toe. Door het klutsen is een omelet meestal iets luchtiger. Bij een uitsmijter laat je de dooiers juist heel.

Een uitsmijter eet je meestal met brood. Een omelet kan je ook prima zonder brood eten.

Een uitsmijter is bijna altijd met vleeswaren, zoals ham, spek, of met bacon. Een omelet kan ook heel goed vegetarisch zijn. Er zijn heerlijke omeletten te bedenken met alleen maar groentes. Denk maar aan een omelet met champignons.

wat is het verschil tussen een uitsmijter en een omelet? Hierboven zie je een dubbelgevouwen omelet
wat is het verschil tussen een uitsmijter en een omelet? Hierboven zie je een dubbelgevouwen omelet

Wat is lekkerder? Een uitsmijter of een omelet?

Doordat een omelet eerst geklutst is, heeft een omelet vaak een mooie ronde vorm. Een uitsmijter is vaak grilliger van vorm.

Bij een omelet zit de vulling in het geklutst ei, en bij een uitsmijter ligt het er vaak op, of naast.

Bij een omelet bakje altijd de vulling mee. Bij een uitsmijter hoeft dat niet per se het geval te zijn. Bij een uitsmijter is het niet ongewoon op het brood te vleeswaren, zoals ham, neer te leggen en dan daar op bijvoorbeeld een uitsmijter met kaas te leggen. Persoonlijk zeg ik “gemiste kans, ham hoor je mee te bakken in de pan bij een uitsmijter” het lijkt wel alsof de ham meer smaak krijgt als je hem mee bakt.

uitsmijter champignons kaas en spek. Heerlijk voor de stevige trek
uitsmijter champignons kaas en spek. Heerlijk voor de stevige trek

Een omelet vouw je vaak dubbel, en een uitsmijter laat je altijd plat. De uitsmijter laat je zo uit de pan op de boterhammen glijden.

Bij een uitsmijter is het het lekkerste als de eidooiers nog een beetje vloeibaar zijn. Een omelet heeft geen aparte eidooiers meer, doordat ze geklutst zijn. Een omelet is meestal egaal gaar. Een omelet keer je vaak ook om tijdens het bakken. Een uitsmijter bakje maar aan één kant.

Ik hoop dat het zo voor iedereen duidelijk is wat het verschil is tussen een uitsmijter en een omelet. Waar je ook voor kiest, het zijn beide heerlijke lunchgerechten.

1 Comment

  1. volgens mij is een uitsmijter een gebakkenei warrvan decdooier sutk is. indien de dooier heel is dan heet dat een spiegelei.. verder klopt uw redenering wel

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.