Bij het maken van mijn overheerlijke uitsmijters vroeg ik mij af: wat is het verschil tussen bacon en spek. Als ik heel eerlijk ben ik had werkelijk geen idee.  Als iets een andere naam heeft, dan zal het ook wel iets anders zijn toch?

Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen bacon en spek. Het is in beide gevallen varkensvlees. Een overeenkomst is ook, dat beide soorten erg lekker zijn. Zowel bacon als spek zijn lekker vet en zout. Zowel bacon als spek smaken heerlijk in een uitsmijter. Zowel buikspek als bacon worden koud gerookt op 28° graden.

Typisch Amerikaans ontbijt bacon and eggs.
Typisch Amerikaans ontbijt bacon and eggs.

Verschil tussen bacon en spek

bacon is afkomstig van de varkensfilet. Spek wordt van de buik van het varken gesneden. Een groot verschil is dus dat bacon iets magerder is, of beter gezegd: bacon is iets minder vet. Als je dus een beetje op de calorieën wil letten, dan is bacon de betere keuze. Uiteraard is kipfilet nog een stuk magerder, maar daar heb je niet veel aan als je een uitsmijter wil bakken.

Verschil in kilocalorieën tussen spek en bacon

  • ontbijtspek levert per 100 g 399 kilocalorieën
  • bacon levert per 100 g 373 kilocalorieën

eerlijk is eerlijk, er is een verschil. Maar als je puur naar de kilocalorieën kijkt is het verschil niet al te groot. Daarom zou ik gewoon zeggen, neem wat je het lekkerst vindt.

Bacon met ei. In Amerika bakken ze los van elkaar terwijl wij er liever een uitsmijter van maken met de bacon onderop en uiteraard meegebakken met het ei.
Bacon met ei. In Amerika bakken ze los van elkaar terwijl wij er liever een uitsmijter van maken met de bacon onderop en uiteraard meegebakken met het ei.

Verschil in prijs tussen bacon en spek

Bij mijn supermarkt kost een kilo gerookt ontbijtspek € 5,03 per kilo. Bacon is veel duurder: de goedkoopste optie komt al snel neer op € 15 per kilo. Dat is een fors prijsverschil als je het mij vraagt. Het lijkt wel alsof er geen goedkope bacon in plakjes bestaat. Het zijn altijd de wat duurdere luxe verpakkingen. Het gekke is dat gerookte bacon in reepjes iets goedkoper uitvalt (ongeveer 10 euro per kilo) als je van plan bent om een uitsmijter met bacon te maken dan zijn de reepjes meestal niet zo handig. Ik zou zelf altijd voor de plakjes kiezen.